februari 12, 2022

Vader geworden? De 8 beste tips voor papa’s na de geboorte!

Gefeliciteerd! Je bent vader geworden!

In onze vorige blogs ‘Help! Ik word vader. De 5 beste tips op weg naar de geboorte!’ en ‘Help! Mijn vrouw gaat bevallen. De 5 beste tips voor bij de bevalling!’ heb jij – samen met vele andere aanstaande papa’s – dé ultieme voorbereiding op de geboorte van je eerste kind kunnen lezen.

Nu jouw kleine wereldwonder op aarde is gezet, wordt het tijd om van jou een superpapa te maken. En niet geheel onbelangrijk… een superheld voor de kersverse moeder! Wil je weten wat er van jou wordt verwacht kort nadat je vader bent geworden? Waar je allemaal aan moet denken én hoe je jezelf als een onverschrokken strijder door moeilijke momenten kunt slaan? In deze blog lees je de 8 beste tips voor papa’s na de geboorte!

Tip 1. Regel de geboorteaangifte (en laat de baby thuis)

Eén van de belangrijkste taken van de vader kort na de geboorte is de geboorteaangifte. Een prachtig en plechtig moment, dat je vervult van trots en waarbij je jouw kind officieel tot wereldburger kroont. In het kort werkt dit als volgt:

  • Je moet binnen 3 dagen na de geboorte van je kind aangifte doen.
  • Dit doe je in de gemeente waar jouw spruit geboren is (let op: dit kan bij een ziekenhuisbevalling dus totaal verschillen ten opzichte van je woonplaats).
  • Het volgende neem je mee: een geldig legitimatiebewijs van jezelf én natuurlijk de volledige naam van de baby. Focus jezelf, want dit mag niet verkeerd gaan! Is er vóór de geboorte erkenning of naamskeuze gedaan? Dan moet je de akte daarvan meenemen als je geboorteaangifte doet. De gegevens van die akte komen in de geboorteakte. No worries: de baby hoef je niet mee te nemen als bewijsmateriaal.
  • Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af en is de kleine officieel staatsburger!

Tip: laat de betreffende ambtenaar een mooie foto maken van het moment van ondertekening. Leuk voor later én iets waarmee je ongetwijfeld punten scoort bij mama. 😉

Geboorteaangifte kind
Een ultiem moment: de geboorteaangifte nadat je vader bent geworden.

Tip 2. Ontferm je over de geboortekaartjes

Je zult merken dat tijdens de eerste dagen nadat je vader bent geworden, de kersverse moeder en aanwezige kraamverzorgster twee handen op één buik zijn. Er gaat veel tijd en aandacht naar het geven van borstvoeding, controleren van hechtingen (…) en verschonen van kraamverband. Daarbij slaapt jouw prachtige kind veel én lang. Wil je jezelf toch nuttig maken? En beter nog: lekker even de sleur van al die rituelen in huis doorbreken? Ontferm je dan over de geboortekaartjes.

Menig tante of buurvrouw zal iedere dag als een waakhond bij de brievenbus zitten te wachten op jullie post, dus zet er vaart achter! Als je slim bent geweest, heb je vooraf alle adressen verzameld én afgedrukt in etiketvorm. Kaartje in de enveloppe én klaar is Kees! Wil je zelf de binnengekomen gelukswensen een mooie plek geven in huis? Op bijvoorbeeld bol.com vind je allerlei handige slingers, knijpertjes en andere bewaarmogelijkheden.

Bespaartip: postzegels zijn duur en het leven met een kind wordt nog veel duurder. Gooi alles wat een beetje in de buurt is, lekker zelf in de bus. Een frisse neus zal je goed doen in deze hectische tijd!

Tip 3. Genoeg geleerd van de kraamverzorgster? Ga naar je werk!

Toegegeven: als je net vader bent geworden, is de aanwezigheid van een kraamverzorgster in huis goud waard. Een baken van rust, vertrouwen en liefde voor je baby. Vaak zorgt zij op de achtergrond ook voor een lege wasmand, opgeruimd huis én heerlijk krachtvoer op tafel. Wat een luxe. Zorg dan ook dat je in de eerste dagen na de bevalling al haar tips, voorbeelden en kennis absorbeert als een spons.

Maar merk je na een dag of 3 dat je jouw rol als superpapa steeds beter in de vingers begint te krijgen? Ga dan vooral een dag of dagdeel naar je werk. Je kunt dan meteen jouw verhaal kwijt aan je leukste collega’s, maar belangrijker: je bespaart verlof dat je veel beter kunt gebruiken op het moment dat de kraamverzorgster haar taak bij jullie heeft volbracht. Hoe gezellig het thuis ook is, je wordt pas een superheld op het moment dat je bij kunt springen als mama er echt alleen voor komt te staan.  

Tip 4. Regel de kraamvisite en vergeet niet: vrijheid is het hoogste goed als je vader bent geworden

Zodra je vrouw is bevallen en jij dus vader bent geworden, zou je denken dat je overal tegen bestand bent. Vergeet het maar! Je bent pas echt door de test na al het kraambezoek uit je omgeving. Zeker wanneer de geboortekaartjes verspreid zijn, zul je zien dat er massale stroom aan belangstelling ontstaat. Een verre tante uit Limburg, de buurvrouw van je moeder, oude jeugdliefdes… je zult merken dat de geboorte van een baby bij mensen ongekende emoties losmaakt.

Als jonge ouder is de verleiding groot om op ieder verzoek in te gaan en per dag 3 ‘shifts’ aan kraamvisite in te plannen. Besef echter dat er in dat tempo slechts 1 week nodig is om jezelf volledig over de kling te jagen. Om maar te zwijgen over de baby die uit de vertrouwde buik opeens bloot wordt gesteld aan een hoeveelheid prikkels waar een volwassen paard de hik van krijgt. Jij moet voor je kind, vrouw én jezelf spreken, dus stel grenzen:

  • Max. 1 of 2 bezoeken per dag
  • Liever geen jonge kinderen erbij
  • Spreek een tijd af
  • Na een uurtje is het wel mooi geweest, uitgezonderd je beste vrienden natuurlijk 😉
  • Plan sowieso 1 of 2 dagen per week zonder bezoek, heerlijk!

Vertel dit met een grote grijns. Een superpapa is cool, maar houdt de controle!

Tip: krijg je vragen over cadeaus? Vraag dan iets waar je echt iets aan hebt. Babykleding is natuurlijk altijd goed, maar denk ook aan gave voorlees- of prentenboeken van bijvoorbeeld Annie M.G. Schmidt of Jessica Courtney-Tickle. Daar ga je nog jaren plezier van beleven.

Kraamvisite regelen
Als superpapa moet je voor je kind, vrouw én jezelf zorgen, dus stel grenzen aan de kraamvisite.

Tip 5. Koop alles voor de baby groot, héél groot in

Een kind van jouw eigen vlees en bloed is het mooiste dat er is. Maar vergeet niet, het is ook werkelijk stervensduur. Uitgaande van een gemiddelde inkomen heeft Nibud berekend dat een kind tot 18 jaar al gauw zo’n € 80.000,00(!) kost. Per maand kost een kind gemiddeld 23% van je besteedbaar inkomen, twee kinderen 31%, drie kinderen 37% en vier kinderen 42%! Bizar hè?

Nu ook de inflatie als een raket omhoog schiet, is het meer dan ooit verstandig om slim in te kopen. Koop daarom alles voor je baby ruim op tijd in grote hoeveelheden in en voorkom last-minute paniekaankopen bij de supermarkt of drogisterij. Online via bijvoorbeeld bol.com vind je regelmatig handige aanbiedingen voor o.a. luiers, babyvoeding, verzorgingsproducten, kleding, accessoires, etc. Gewoon doen. Des te meer geld blijft er tenslotte over voor écht leuke dingen.

Tip 6. Zet je schrap voor een golf aan kraamtranen

In de periode voor de geboorte heb je al een beroep moeten doen op een ongekend incasseringsvermogen. Helaas ben je er nog niet helemaal vanaf… Niet iedere kersverse mama zit na de geboorte op een roze wolk. Gevoed door een enorme disbalans aan hormonen in het lichaam worden sommige vrouwen somber, prikkelbaar of erg verdrietig na de bevalling. Dit leidt vaak tot huilbuien, beter bekend als de befaamde ´kraamtranen´.

Maak je echter geen zorgen, dit is vrij normaal. Evenals voor de bevalling kan het soms ouderwets stormen in huis. Als superpapa weet je inmiddels hoe je hiermee het beste om kunt gaan. Blijf kalm, incasseer, toon begrip en veer mee. Kortom, zet je schrap en beweeg jezelf weer als een wuivende rietstengel. 😉

Houden de klachten langer aan? Neem dan uiteraard contact op met de huisarts. Wil je meer over dit onderwerp lezen, of is je vrouw op zoek naar ervaringsverhalen van anderen? Lees dan ook het boek Kraamtranen – alles over postnatale depressies van Eileen Engels.

Kraamtranen na geboorte
Vaak leidt een disbalans van hormonen tot huilbuilen (kraamtranen) na de geboorte. Wees voorbereid!

Tip 7. Rock het bezoek aan het consultatiebureau

Ongeveer een week na de geboorte zal de huisarts een bezoek brengen aan jullie nieuwe aanwinst. Even kijken of alles goed gaat. Maar da’s pas het begin. In zijn of haar eerste levensjaar wordt jullie kindje maar liefst 7 keer gecontroleerd. Dit kan in het consultatiebureau zijn, maar ook bij de huis- of kinderarts. De groei en ontwikkeling van de baby worden nauwlettend gevolgd, allerlei inentingen vinden plaats, je krijgt tips over voeding en waar nodig zal je streng worden toegesproken door de dame van het consultatiebureau (“Ik vind ‘m wel aan de kleine kant…”).

Luister goed, maar laat je vooral niet gek maken. Ieder kind is anders en gaat uiteindelijk bijvoorbeeld gerust wel lopen. Volg dus je gevoel.

Iets dat wel belangrijk is om in het achterhoofd te houden, is het volgende: omdat baby’s op het consultatiebureau vaak naakt bestudeerd worden, tikt de temperatuur daar regelmatig de 25 graden aan. Je zult niet de eerste jonge vader zijn die tijdens een consult beneveld door de warmte flauwvalt of hyperventilerend naar buiten vlucht. Om je hoofd als superpapa in deze toch al veeleisende situatie koel te houden, ga je daarom tijdens een bezoek aan het consultatiebureau altijd luchtig gekleed.

Tip 8. Ga bier drinken met je vrienden

Om af te sluiten de beste én mooiste tip van allemaal: beloon jezelf! Je hebt jezelf tenslotte bijna een jaar van je allerbeste kant laten zien. Als een volwaardig lid van het Korps Commandotroepen was jij meester over iedere situatie. Een voorbeeld voor velen, waaronder jouw prachtige kind en alle andere aankomende vaders in Nederland. Maar je was ook een baken van rust voor je vrouw. Als een vuurtoren in zwaar stormweer wees jij haar in moeilijke tijden de weg. Nu je eenmaal vader bent geworden, is het hoog tijd voor ontspanning!

Je hebt jezelf als superpapa van je allerbeste kant laten zien. Tijd om jezelf te belonen!

Ga ouderwets met je maten op stap. Geniet met volle teugen van de gezelligheid en je nieuwe status als (super)papa. Voorkom echter dat je in gesprekken over niets anders kan praten dan allerlei babyonderwerpen, waardoor je uiteindelijk dodelijke opmerkingen krijgt toegespeeld als: “Je bent veranderd man…” Vergeet namelijk niet dat je vroeger als vrijgezel ook nooit geïnteresseerd was in dat babygeneuzel van vrienden die toen veel verder waren dan jij. 😉

Tot slot, wees voorbereid: door het structurele slaaptekort dat je inmiddels hebt opgebouwd, zullen de biertjes inslaan als kanonskogels. Accepteer het, geniet van het moment en vraag of de kersverse mama morgen een stapje extra kan zetten om jou te ontzien. 😉

Bonustip voor als je vader bent geworden!

Heb je na het lezen van deze blog nog meer behoefte aan handige tips & tricks voor als je vader bent geworden? Lees dan vooral ook het boek ‘Help! Ik word (super)papa’ van Benjamin Perrier, een heerlijk geschreven handleiding voor jonge kerels zoals jij. Ook leuk om cadeau te geven als één van je maten onlangs raak heeft geschoten! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *