januari 29, 2022

Wanneer ben je een kleuter? De belangrijkste info op een rij!

Wat is een typisch kenmerk van een kleuter?

In de vorige blog ‘Wanneer ben je een peuter? De belangrijkste informatie op een rij!’ heb jij als (aankomende) ouder kunnen lezen wat je in de peuterfase kunt verwachten. Jouw kindje ontwikkelt zich echter snel en groeit door naar de volgende fase, namelijk die van kleuter. Maar wanneer ben je eigenlijk officieel een kleuter? Dat is duidelijk: een kleuter is een kind van 4 tot 6 jaar. Lees in deze blog alles wat je in deze fase van jouw kleuterkind kunt verwachten.

De lichamelijke en motorische ontwikkeling van kleuters

Jouw kleuter groeit hard, hij of zij schiet als het ware de lucht in. De molligheid van vroeger, ook bekend onder de charmante naam ‘babyvet’, is verdwenen en met name de armen, benen en vingers groeien in razend tempo. De grove motoriek is al goed ontwikkeld. Dit kan je kleuter namelijk allemaal al:

  • goed en gericht met iets gooien
  • vangen
  • fietsen

Jouw kleuter wil graag én veel bewegen. Zo vinden de meeste kleuters het heerlijk om buiten te spelen en in bomen of het klimrek te klimmen, van de glijbaan af te glijden en over randjes en balken te lopen. Het evenwichtsgevoel is verbeterd en jouw stoere kleuter houdt van avonturen. Een kind van deze leeftijd heeft al een goed ontwikkelde fijne motoriek. Zo kan hij of zij:

  • veters strikken
  • een potlood vasthouden in pincetgreep
Het evenwichtsgevoel is verbeterd en jouw stoere kleuter houdt van avonturen.

Wat is de geestelijke ontwikkeling van een kleuter?

Kleuters kunnen al een heleboel, maar zij kunnen nog niet logisch denken. Dat komt later pas. Jouw kind ziet nog geen verbanden tussen oorzaak en gevolg. Dat betekent dat het nog niet denkt: ‘’Als ik eerst dit doe, dan gebeurt er dit en daarna dat’’. Daarom zegt men ook wel dat een kleuter ‘pre-logisch’ (‘pre’ betekent ‘voorafgaand’) denkt.

Kleuters & kletspraat

De woordenschat van je kleuter neemt behoorlijk toe. Op de leeftijd van ongeveer 4 jaar hebben kleuters al een woordenschat van ca. 1.500 woorden! Er wordt wat afgekletst en er worden hele zinnen gemaakt en er komt gevoel voor de betekenis van woorden. Gezellige gesprekjes ontstaan aan de keukentafel wanneer je kleuter zijn of haar gevoelens onder woorden brengt en vertelt wat hij of zij gedaan en meegemaakt heeft.

Kleuters zijn vooral heel erg nieuwsgierig en willen alles weten. Je merkt misschien aan je eigen kind dat het veel ‘waaromvragen’ stelt. Waarom kunnen dolfijnen niet lopen of waar komen baby’s vandaan? Informatie die ze krijgen zuigen ze als een spons op! Het boek ‘Maar HOE dan?!’ van Philippine van der Goes is écht een musthave voor je kleuter en geeft antwoorden op de meest leuke vragen die er in dat kleine koppie omgaan.

Kleuters zijn fantasierijk

Kleuters hebben daarnaast een behoorlijk grote fantasie. Ze kunnen verhalen vertellen die voor een groot deel kloppen, maar ook een deel fantasie zijn. Wanneer je kleuter uitgroeit tot een schoolkind verdwijnt deze fantasie weer. Om de fantasie en creativiteit van je kleuter te stimuleren, is ‘open einde speelgoed’ echt een aanrader! Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. ‘Open einde’ betekent dat je kind er, met een beetje fantasie, alle kanten mee op kan.

Om de fantasie en creativiteit van je kleuter te stimuleren, is ‘open einde speelgoed’ echt een aanrader!

Tip: Er is superveel ‘open einde speelgoed’ in de webshop van bol.com te vinden, zoals de regenboog, bouwstaven en houten poppetjes van Grimms.

Door de talloze variaties is er gegarandeerd en eindeloos speelplezier!  


Sociaal-emotionele ontwikkeling van een kleuter

Je kleuter gaat naar school en raakt steeds meer gewend om in grotere groepen te zijn. Het speelt met groepjes kinderen en ze spelen rollen van volwassenen. Bekend is het spel ‘vader en moedertje’. Er kan gemakkelijk ruzie ontstaan, omdat ze nog niet zo goed kunnen onderhandelen met elkaar. Hierbij hebben ze echt jouw hulp nog nodig! Ze leren zich houden aan regels, kunnen omgaan met verboden en weten steeds beter het verschil tussen goed en kwaad. Een kleuter heeft nog geen geweten. Zo zal het dus nog steeds een koekje uit de koektrommel pakken als papa of mama niet in de buurt is! Het zelfstandig geweten is pas ‘af’ als het kind ongeveer 8 jaar is.

Identificatie met ouders

Kinderen nemen wat mag en wat niet mag in de eerste plaats over van hun ouders. Dit gebeurt door identificatie. Identificatie betekent dat je wilt zijn zoals iemand anders. Het lijkt op nadoen, maar het gaat verder. Een peuter doet na of imiteert en een kleuter wil zijn zoals zijn ouders. Je zoontje identificeert zich met zijn vader, je dochter met haar moeder. Seksespecifiek gedrag wordt overgenomen van papa en mama. 

Jouw zoontje identificeert zich met zijn vader, jouw dochter met haar moeder.

De kleuterfase nadert de finish

Jouw kleuter heeft zich de afgelopen twee jaar ontzettend veel ontwikkeld op allerlei gebieden. Het is tijd voor een nieuw tijdperk. Jouw kleuter is uitgegroeid tot een schoolkind. Kleine kindjes worden groot!

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *